Dingen veranderen & een warme oproep.

Sommigen weten het vermoedelijk al, voor anderen zal het dan weer verrassend in de oren klinken, maar als sportreflexoloog en technische loopcoach, heb ik nogal aandacht voor de schoenen waar een atleet mee loopt.

Om het simpel te houden ( voor een uitgebreide uitleg verwijs ik graag naar mijn boek Blessurevrij Lopen @uitgeverijLannoo) is het daarbij belangrijk dat een schoen je toelaat om je optimale voetafwikkeling en bij uitbreiding je loopstijl te ontwikkelen. Het mag niet de bedoeling zijn dat je gaat lopen volgens de bouw van een schoen. De bouw van een schoen moet je loopmanier ondersteunen.  Omgekeerd dus. Daarvoor heb ik een test ontwikkeld en ook een loopmethode uitgedacht bestaande uit drie stappen waarbij je de juiste spieren, de juiste balans, etc. leert gebruiken op het juiste moment. Het doel van dat alles is je natuurlijk te laten lopen.

Daarover gaat het niet direct in dit stukje.

Ik ben voortdurend op zoek naar loopschoenen die een natuurlijke afwikkeling mogelijk maken en daarbij speelt het natuurlijk stimuleren van de voet ( de basis van reflexologie dus) een rol. Het is belangrijk dat die de juiste stimuli krijgt. En liefst in de logica van de bouw van een voet. En die logica laat zien dat het dempend vermogen van de voet zelf eerder vooraan ligt dan achteraan. Wanneer je dus spontaan op je hiel zou landen, wat best kan, dan is er in je totaalbalans een mechanisme dat dit als het meest optimale beschouwd. Wanneer je op je voorvoet en/of middenvoet spontaan landt, dan is dat optimaal. De voorwaarde om dit te ontdekken is dit blootvoets testen. En het is dus super belangrijk dat de conclusie uit die test ook mogelijk is met je schoenkeuze. Voelt dit anders aan dan heb je een niet optimale keuze gemaakt.

Nu hebben alle loopschoenen ter wereld een eigen verhaal en één van die geweldige verhalen kwam van Newton Running. Een merk met een schoenconcept waarbij er een demping in de voorvoet ingebouwd is dat bij de juiste techniek helpt om verder te springen. Dus niet alleen optimale schokabsorptie maar ook nog eens hulp bij het afstoten ( elastische terugslag). En dus een merk dat ik zeer graag onder de aandacht breng als hulpmiddel om in sommige gevallen een optimale voetbalans te ontwikkelen.

Maar de dingen veranderen. Newton Running is in België op dit moment nog zeer moeilijk te krijgen en stuit op terechte weerstand van een aantal speciaalzaken. En dat heeft het merk voor een groot deel aan zichzelf te danken. Veranderen van distributeurs, weinig support, … zijn dodelijk in een competitieve sportmarkt. Bovenal zitten de collega’s ook niet stil. Een aantal geweldige concepten zijn aan het opkomen. Soms lijkt het mij wat overkill maar de kern is wel dat looptechniek en toch maar die voorvoetdemping eens bekijken aandacht krijgen. Dat stemt mij blij natuurlijk. De volgende weken test ik een aantal nieuwere modellen uit. Daarbij ligt de keuze altijd bij modellen waarbij de voorvoet kan geactiveerd worden. Maar voor de rest is alles open. En binnenkort kan jij in dit blog regelmatig een verslag lezen.

Voor wie info wil, mail footrooms@maisonjohn.com.

En indien er winkels testparen ter beschikking kunnen/willen stellen, ik ontvang ze met alle plezier.

 

 

Leave a Reply