Voorvoet, middenvoet of hiel?

Het is zeker niet de bedoeling om een polemiek te starten van voor – en tegenstanders van het hiellanden, het middenvoetlanden of het voorvoetlanden. Mijn basisadvies is dat je moet lopen op een soepele en zo weinig mogelijk geforceerde manier. Komen je voeten daarbij neer op de hiel is dat goed of op de voorvoet nog beter. Alles draait bij mij om blessures vermijden en efficiëntie verhogen ( zie blessurevrijlopen.com). Vanuit mijn eigen kijk en ook gebaseerd om wat publicaties waarbij terecht kan opgemerkt worden dat voor elke studie je wel een tegenstudie kan aanhalen, raad ik atleten aan om het dempend vermogen en in het verlengde de elastische terugslag ( elastic recoil, stuwend vermogen) van hun voeten te herstellen. Indien je hiermee aan de slag gaat, heb je er voordeel bij dat je je voeten soepel en met hulp van de zwaartekracht op de grond laat vallen en niet stuurt en neerzet. Wanneer je hierop traint zal je merken dat het voorste gedeelte van de voet, niet de tenen of de zone tussen tenen en bal van de voet maar de bal van de voet zelf, als eerste neerkomt en dat je daarna soepel en maximaal schokabsorberend de rest van je voet plat zet, dus de hiel op de grond plaatst. Volgens het jargon wordt dit gezien als middenvoetlanden. Hierbij vergroot je dus het dempend vermogen van je voeten en maximaliseer je geleidelijk aan het stuwend vermogen ( elastic recoil). Ik begrijp volledig dat dit voor velen verwarrend overkomt omdat wij het gevoel hebben dat we iets moeten doen. Meestal is het al voldoende om bij het begin van je loopje, lichtjes door de knieën te gaan, ter plaatse te dribbelen, dit aan te houden en je lichaam te laten vallen naar voor, om te lopen. Sorry voor de tip, maar hier heb ik een boek Blessurevrij Lopen @uitgeverijlannoo over geschreven. Heb je vragen? Footrooms@maisonjohn.com.

Leave a Reply