Schoentest Altra Olympus 2.5 Trail

Altijd spannend om een nieuw type hardloopschoen te testen. Vandaag op pad gegaan voor een kort tochtje met de Altra Olympus Trail schoen.

Eerste bruuske vaststelling is dat de maat US 10 1/2 te klein uitvalt. Raar omdat elke altra schoen waar ik mee loop dezelfde maat heeft. Zelfs met de inlegzool eruit voelt hij vooral in de tip stroef en krap aan. Niet direct mijn gewoonte om iets niet te onderzoeken. En ik merk dat vooral bij het voorvoet landen er teveel druk op mijn tenen komt, niet wanneer ik meer druk zet naar achter ( middenvoet of hiel). Het is dus duidelijk geen model voor voorvoetlanders. CONCLUSIE 1.

Het leuke aan een schoen testen is dat ik het meestal doe op een ondergrond waarvoor hij niet bedoeld is. Dan krijg je plots een ander beeld of niet. De ondergrond waar ik vanmorgen mijn tocht deed was overwegend asfalt, stukje wegberm ( gras, grond) en een atletiekpiste. Duidelijk geen echt terrein waarop de schoen zich optimaal gedraagt. Voor mij heeft dit te maken met de hoogte van de middenzool ( geen hakhoogte uiteraard, Altra werkt met nuldrop schoenen) maar de laag die dempend is over de volledige lengte van de schoen. Die voelt vreemd aan. Ik ben gewoon om zoveel mogelijk contact met de grond te voelen en op basis daarvan mijn balans te leggen. Dat is dus een stuk moeilijker met een type waarbij de middenzool tamelijk hoog is. CONCLUSIE 2.

Het onverhard stukje terrein geeft wel direct grip omdat de buitenzool een stabiel gevoel toelaat op dit terrein, modder lijkt me iets teveel van het goed maar onverhard terrein genre bos, rots, steen, houtschors, … zou ideaal moeten zijn. CONCLUSIE 3. Het enige waar ik op dergelijk terrein dan moeite mee heb ik de middenzool en het teveel aan demping. Maar dat is een eigen mening natuurlijk. Vermits dit ook mijn blog is ….

Over gewicht van een loopschoen lopen de meningen nogal uiteen, deze weegt 326 gram ( per schoen dus) en dat is zwaar, wees je daar bewust van, bovendien is hij tamelijk robuust van materiaal en afwerking waarbij ik mij kan voorstellen dat wanneer er regen ( de schoen is niet waterdicht) of modder aan hangt je eerder klompen aanhebt dan flexibele schoenen met een gewicht dat alleen maar toeneemt. Ik geef de voorkeur aan een lichte, flexibele schoen met een zeer goeie grip waardoor mijn voet zoveel mogelijk contact met de grond kan hebben om de juiste beslissingen te nemen. Trail terrein is op zich al zwaar genoeg, om het dan nog met klompen aan te gaan doen lijkt me van het goede teveel. CONCLUSIE 4.

 

Wordt vervolgd.

 

Leave a Reply