Gravity

Onder het motto ‘testen is kennen’ ben ik op stap gegaan met de gravity 6, het laatste model van Newton Running beschikbaar in Europa. De testomgeving was behoorlijk uitdagend. Al een paar jaar train ik in de buurt van Marrakech en het terrein waarop ik mijn looptrajecten uitstippel is zeer gevarieerd en geaccidenteerd. In Europa noemen we dit een trail ondergrond. Daar is het gewoon de ondergrond waarop atleten trainen. Een ideale omgeving dus om de schoen te onderwerpen aan een paar tochtjes.

De Gravity is zowat het paradepaardje van Newton en een schoen die je polyvalent kan gebruiken, zowel voor lange tochten, sneller werk als wedstrijden. Tot voor kort gebruikte ik hem enkel op asfalt of veilige bospaden, nog nooit op verhard, kiezelig en ruw terrein. Voor de test was ik een beetje voorzichtig omdat de eerste modellen van Gravity voor mij nogal onstabiel aanvoelden en als middenvoetloper en dus geen perfecte voorvoetlander, heb ik wel een stabiele hielkap nodig om overbelasting rond mijn hielbot en achillespees te vermijden om maar iets te noemen.

Tijdens mijn twee tochten lette ik op stabiliteit, schokabsorptie, comfort, voorvoetwrijving ( tenen tegen het voorste gedeelte van de schoenen) en voorvoetstuwing ( waar Newton zijn naam mee gemaakt heeft). Nu kan je mij misschien niet helemaal onbevooroordeeld noemen maar persoonlijk weet ik dat een slechte schoen geen goeie keuze en dus een slecht advies is, ik heb er dus alle belang bij om in deze post eerlijk mijn mening te zeggen.

Wel, het overall gevoel is prima, stabiliteit tijdens de volledige training op een zeer rotsig terrein ( eigenlijk laat dit type dus een trail loop toe) en comfort in de voorvoet zijn ruimschoots OK. Enkel had ik het gevoel dat het stuwende dat je van een POP 1 kan verwachten niet volledig tot zijn recht kwam. Dit kan echter liggen aan de ondergrond die nu eenmaal nergens mooi vlak was. Bovendien merk ik dat de Gravity, niettegenstaande hij in de markt staat als een POP 1 toch dicht tegen een POP 2 ligt.

Voor zij die niet vertrouwd zijn met het POP 1 en POP 2 verhaal, POP 1 is het meest voorvoetstuwende type van Newton.

Leave a Reply